Hvordan virker sejlplanet?

Artikel af Paul Bogataj

© North Sails

Sejl er vinger som skaber kraft som bruges til at drive en båd. Følgende forklaring kan hjælpe til at forstå hvordan man maksimerer sejlenes ydeevne.

Sejl er fleksible vinger

Det er godt at forstå hvad typiske sejl er. De er normalt bygget af et fleksibel materiale for at sætte dem istand til at fungere med vinden ind på begge sider - så der skabes mulighed for at man kan vende. Dette frer til den traditionelle trekantsform på sejl fordi den nederste del af materialet skal hænge i den øverste del som igen sidder fast i toppen af masten. Så udfordringen er hvorledes man bygger og betjener et fleksibelt sejl som skla producere en tilstrækkelig kaft komponent til at drive båden frem. 

Efterhånden som krav om at sejlet skal bære sig selv reduceres med stivere dug og sejlpinde kan det gøres mere effektivt. Deres fremtoning bliver så mere vinge formede og mindre sejlagtige. Så studiet af hvorledes vinger arbejder er meget vigtig for forståelsen af hvorledes sejl skal udvikles fordi sejl grundlæggende fungerer som vinger.

Hastighed og pres

Vindstrømmen accelererer over oversiden af en vinge enten fordi den er i en vinkel til vindstrømmen eller fordi oversiden har mere kurve end undersiden. Når en væske (luft eller vand) accelererer, reduceres trykket på overflade som den accelererer over. Derved opstår der en opadgående/løftende kraft på vingen.

Dette er kun et uddrag!

Vil du gerne læse hele artiklen???

» Download hele artiklen som PDF (på engelsk)!