3DL Spørgsmål og svar...
Hyppigt stillede spørgsmål og svar


Hvor længe holder et 3DL sejl?

Grand Prix kapsejlads både logger typisk 150-200 kapsejladstimer med et panel stor sejl af Aramid fibre. For example, Team Dennis Conner brugte det samme 3DL® hårdtvejrs storsejl gennem hele deres Americas Cup kampagne i 2000.

I forbindelse med 2003 AC kampagnen var der mange syndikater der rapporterede over 400 timer på deres 3DL carbon storsejl. Vendinger og blafring er hårde ved genuaer så deres levetid er markant kortere end for storsejl. AC syndikater og high-tech kapsejlads programmer bruger nu og da deres genoaer og fokke i 20 timer. (Det kan godt lyde af lidt, men en typisk dag på banen indeholder ialt ca 1.5 time på kryds. Det er lig med 13 sejladser på den samme genoa lidt afhængig af vindstyrke).

Men ved at passe på sejlet når det ligger i posen, med reducering af blafring, ved kun at bruge sejlet i dets vindområde og med omhyggelig sammenlægning kan 3DL genoaer og fokke bevare deres hurtigthed over sæsoner i stedet for timer. Selvom ingen både er helt ens og selvom håndtering af sejlet afgør dets levetid, har North mange dokumenterede tilfælde hvor fastholdelse af den korrekte konkurrencedygtige facon i et 3DL sejl er tæt ved dobbelt så lang som et tilsvarende panel sejl.

Selvom et 3DL sejl kan koste npget mere i anskaffelse sammenlignet med et panel sejl,så gør 3DLs overlegne levetid det til et lang bedre køb på den lange bane. Det er en af mange årsager til at 100% af Volvo og AC projekterne vælger 3DL.

Andre sejlmagere påstår at de kan bygge sejl der er lettere end 3DL.
Er det sandt?

Enhver sejlmager kan lave et sejl der er lige så let som et 3DL sejl, men det bliver på bekostning af effektiv vindområde og levetid. Man skal huske på at 3DL er lettere for en given mængde stræk eller strækker sig mindre for en given vægt af den simple grund at de ubrudte fibre, som lægges i 3DL planet på formen bliver belastet mere jævnt og ensartet end de tilsvarende fibre i et sektions opdelt panel sejl hvad enten det er tri-radial eller såkaldte 2-D "string" sejl. Nogle af vore konkurrenter har påstået at deres sejl er lige så lette som 3DL i klasser, hvor 3DL sejl får påført korrektions vægte for at kunne leve op til klassebestemmelser om minimums vægt..Enhver sejlmager kan lave et sejl der er lige så let som et 3DL sejl, men det bliver på bekostning af effektiv vindområde og levetid. Man skal huske på at 3 DL er lettere for en given mængde stræk eller strækker sig mindre for en given vægt af den simple grund at de ubrudte fibre, som lægges i 3DL planet på formen bliver belastet mere jævnt og ensartet end de tilsvarende fibre i et sektions opdelt panel sejl hvad enten det er tri-radial eller såkaldte 2-D "string" sejl. Nogle af vore konkurrenter har påstået at deres sejl er lige så lette som 3DL i klasser, hvor 3DL sejl får påført korrektions vægte for at kunne leve op til klassebestemmelser om minimums vægt.

Kan man ændre på et 3DL sejl?

Dette er et hyppigt stillet spørgsmål fra sejlere, der ikke har sejlet med 3DL sejl før, fordi "recutting" er en del af livet med panelsejl. Men fordi 3DL produktionsmetoden reproducerer sejlets design (form) mere præcist og sejlet holder sin facon over et bredere vindspekter og holder den længere, er recutting sjældent nødvendigt. Hvis det skulle være det, så kan det lokale North loft gøre på samme måde som for et panelsejl. Mindre huller i sejlet repareres oftest blot med en lap af Mylar film på det skadede område.


Kan man justere sejlets facon?

Fordi 3DL sejlets facon skabes når det lægges på formen, er der nogle sejlere der spørger og faconen så let kan justeres. Udhal, Cunningham, maste krumning, forstags fald og skødepositioner justeres på fuldstændig samme måde som det er tilfældet med panal sejl. Men der skal mindre kraft til at opnå den samme effekt.

Hvor meget lettere er et 3DL sejl sammenlignet med et panelsejl?

Sammenlignet med et traditionelt panel sejl med samme stræk karakteristika er et 3DL sejl typisk 20% lettere.

 

Hvad koster et 3DL sejl sammenlignet med et traditionelt panel sejl?

3DL koster grundlæggende mere end et panelsejl. Men hvis man indregner den overlegne evne til at fastholde facon over mange sæsoner, så kommer 3DL ud billigere pr sømil. Vi har mange kunder der har stor fornøjelse af deres 3 sæson med de samme 3DL sejl.

 

Kan 3DL bruges til at lave tursejl?

Ja. North Sails Marathon 3DL er specifikt udviklet til cruising både. Marathon 3DL har fiber typer og og tråd layout specielt fremstillet til tur og North Sails Tafetta film hæftet til hver side for at sikre yderligere styrke mod slid, rivning og UV bestråling. Yderligere er hver enkelt tråd behandlet med UV beskyttende materialer.

For yderligere spørgsmål om 3DL og hvordan det kan revolutionere din sejlads ring til de nærmeste North Sails loft eller forhandler.