© North Sails

3DLs historie

© North SailsI 1990 så Luc Dubois og J.P. Baudet, fremtiden for sejlproduktion i et andet perspektiv. I et baglokale på North Sails' loft i Milford, langt væk fra nysgerrige øjne, tilbragte Baudet dagene i en hang-gliding vest over en træform, som en slags Peter Pan. Ved håndkraft limede Baudet Kevlar fibre under belastning til et stykke Mylar film, som var udlagt over den 3 dimesionale træform. Målet var at forme den perfekte facon i et forsejl til en J/24 i et udbrudt stykke - i stedt for at lave det med et utal af søm og sejldugs stykker - den traditionelle produktionsmetode. Ca 4500 meter af Kevlar fibre blev udlagt i belastningsretningen for at sikre faconen i sejlet. Baudet kæmpede for at kunne nedlægge dem med samme træk, for at faconen kunne blive låst til sejlet.

© North SailsDernæst blev et nyt lag af Mylar film placeret over fibrene og "sandwichen" var færdig. Sejlet blev herefter vacuum presset sammen, de to lag Mylar "brød" rundt om Kevalr "kødet". Endelig blev limen aktiveret med varme, i dette tilfælde med et almindeligt strygejern. Sandwich konstruktionen var mere bådbygning end traditionel sejlmageri. Rent faktisk var ideen om at støbe sejl kommet til Baudet mens han var i lære som bådebygger i Schweiz i en alder af 17. Senere bragte han og vennen Luc Dubois ideen til North og hele projektet blev sat igang. Helt tilfælding havde Eckart Wagner, præsident for North Sails Surf, i 1980 fået patent på fremstilling af støbte sejl forstærket med fibre.

I 1990 havde J.P. and Luc produceret deres J/24 genoa. Sejlet hold sin facon i kraftig vind og klarede sig fint ved slid og rivning. Det var også 33% lettere end et "normalt" J/24 forsejl. Uden sy-søm var sejlet bemærkelsesværdigt glat, næsten som glas. For North var det begyndelsen på de 3 dimensionelle laminerede sejl eller "3DL®."

De fleste moderne sejl får deres 3 dimensionale form gennem sammensyning af mange paneler i en arbejdsgang kaldet "broadseaming". Lowell North udviklede denne produktionsmetode og en meget stor del af North succes skal findes i virksomhedens evne til at anvende teknikken effektivt.


© North Sails3DL tager denne process et skridt videre. Istedet for at bygge sejl af flade paneler med kurvede sider former 3DL processen hele sejlet over en tre-dimensional form.

3DL sejl er hurtige fordi de er op til 20% (og i nogle tilfælde mere) lettere end et traditionelt sejl, strækker sig mindre og har et bredere effektivt vind spekter(hvilket igen betyder potentielt færre sejl i en garderobe). 3DL udnytter hver fibre mere effektivt fordi det er lagt glat og uden afbrydelse - uden overskæringer og bøjninger ved søm - i lige præcis den facon, som sejlet forventes at have, når det kommer på vandet.


3DL sejl bygges i Minden i Nevada i det største og mest sofistikerede sejlloft i verden. Programmerbare forme bliver dækket med Mylar film og derefter udlægger computer styrede trådhoveder fibrene ovenpå Mylaren. Yderligere et antal forme med trådudlæggere er for nyligt blev taget i brug i North eget sejlloft i Sri Lanka.

Formene kan justeres til faconer med vidt forskellig dybde. Der bliver kun syet i hjørnerne, på kanterne og på områder i sejlet hvor der skal være udstyr (reb etc).

Det er ikke over dramatiserende at sige, at North satte sin fremtid på spil ved de meget store investeringer der er gjort og fortsat skal gøres. Til glæde for Norths kunder nu og i fremtiden.